Oblicz zawartosc % ?
Stephano: Mamy 8 litrów mleka o zawartości tłuszczu 10% z tego mleka odciągnięto 0.2 litra śmietanki 12%,
Oblicz zawartość % w pozostałym mleku
12 lis 12:09
aniabb: tłuszczu było 0,1*8 = 0,8
w śmietance tłuszcz to 0,12*0,2 = 0,024
zostało 0,8−0,024 = 0,776 tłuszczu
zostało 8−0,2 =7,8l mleka
| | 0,776 | |
więc |
| *100% = 9,95% |
| | 7,8 | |
12 lis 12:14
Darth Mazut: Ja to widzę tak:
8 litrów mleka − 0,8 l tłuszczu − 7,2 l czystego mleka
odejmujemy: 0,2 l śmietanki − 0,024 l tłuszczu − 0,176 czystego mleka
pozostaje: 7,8 l mleka − 0,776 l tłuszczu − 7,024 l czystego mleka
Proporcja:
7,8l − 100%
0,776l − x %
x = % tłuszczu w pozostałym mleku =)
Ale pewny nie jestem czy to dobrze, bo farmerem nie jestem
12 lis 12:18