boki wielokąta
aggeta: W pewnym wielokącie foremnym kąt wewnętrzny ma miarę 140stoni.
−ile bokow ma wielokąt
−ile przekatnych ma ten wielokąt
Z góry dzięki.
17 maj 21:39
godzio187: a) (n−2)*180 stopni = n*140 n=9

b) (n−3)n/2= 6*9/2 = 27 27 przekątnych 9 boków

jak czegos nie rozumiesz top isz
17 maj 21:40
17 maj 21:41
aggeta: Wielkie dzieki Edek

Godzio też nieźle.
17 maj 21:45
godzio187: beszczel
17 maj 21:46
aggeta:
17 maj 21:48
dawid: na jakiej podstawie obliczyles te przekatne?
1 lis 10:20
tim: Z wzoru na ilość przekątnych.
1 lis 10:33