:)
maja:): Średnia zarobków w pewnej firmie liczącej 23 pracowników wynosiła 3000zł.
Przyjęto nowego pracownika i wtedy średnia zarobków wyniosła 3020zł. Ile zarabia nowy
pracownik?
12 lis 11:44
camus: x1 = 3200 = y23, stąd y=69000 − ilość pieniędzy przeznaczona na zarobki
x2 = 3020 = z24, stąd z =72480 − jw. tyle, że po przyjęciu nowego pracownika
z−y=3480 − ile zarabia nowy
12 lis 11:48
Artur_z_miasta_Neptuna:
S
23 = 3000*23
wyznacz 'x'
12 lis 12:00
Bogdan:
bez x i bez kalkulatora:
24*3020 − 23*3000 = 24*3000 − 23*3000 + 24*20 = 1*3000 + 480 = 3480
12 lis 12:40