TRÓJKĄTY
weronka109: Na przeciwprostokątnej AB trójkąta prostokątnego Abc obrano punkty D i E takie, że
|AD|=|DE|=|EB|. Oblicz sinus kata DCA wiedząc, ze |AC|=12 i |BC|=9
12 lis 11:35
aniabb:

z Pitagorasa
√73
sinα = 3/
√73
12 lis 11:56
Nienor:

|AB|
2=81+144=225
|AB|=15
|DA|=5
m
2=144+25−2*5*12*cosβ
m
2=169−120cosβ
| | 169−m2 | |
cosβ= |
| , β∊(0,π)
|
| | 120 | |
P
ΔACB=54
P
ΔACD=18=0,5*12*5*sinβ
sinβ=0,6
| | 8 | | 169−m2 | |
cosβ=√1−sin2β=√0,64= |
| = |
|
|
| | 10 | | 120 | |
z tego m=...
z tw. sinusów
sinα=...
12 lis 12:00
aniabb: a po co takie ciężkie działa

kąt miał być dCa
12 lis 12:08