granica ciągu
krystian: jak policzyć granicę takiego ciągu:
an=[(n+4)/(2n+3)]n
próbowałem doprowadzić do postaci (1+ułamek)2n+3 itd tylko czy jest to dobry tok myślenia? w
liczniku ułamka nadal zostaje mi pewne wyrażenie z n, jak to zrobić?
12 lis 11:16
aniabb:
| n+4 | | 2n+8 | | 2n+3+5 | | 5 | |
| =1/2 |
| =1/2 |
| =1/2 (1+ |
| ) |
| 2n+3 | | 2n+3 | | 2n+3 | | 2n+3 | |
12 lis 11:20
krystian: aaaaaa, sprytnie

dzięki
12 lis 11:23
aniabb:
| | 5 | | 5 | |
(1/2 (1+ |
| ))n = 1/2n * (1+ |
| )n+1,5−1,5 |
| | 2n+3 | | 2n+3 | |
| | 5 | | 5 | |
= 1/2n * (1+ |
| )n+1,5 / (1+ |
| )1,5 = |
| | 2n+3 | | 2n+3 | |
| | 5 | | 5 | |
=1/2n * (1+ |
| )(2n+3)/2 / (1+ |
| )1,5 |
| | 2n+3 | | 2n+3 | |
0*
√e5 * 1 = 0
12 lis 11:25
krystian: w takim układzie mam jeszcze jedno pytanie, skąd się wzięło 1,5? dlaczego akurat tak?
| | n | |
mogę to rozpisać do potęgi |
| ? |
| | 2n+3 | |
12 lis 11:35
krystian: wynik mi wyszedł ok, domyślam się że robie to troche inną metodą

jeszcze raz wielkie dzięki
12 lis 11:51
aniabb: 1,5 dlatego, że wiedziałam, że potem będę mnożyć przez 2 a potrzebowałam 3 jak w mianowniku
12 lis 12:11
krystian: aa no tak, pasuje wszystko

natrafiłem teraz jeszcze na troche bardziej skomplikowany przykład:
| n2+2−3 | |
| jak to można uprościć? |
| n2−2n−2 | |
12 lis 12:27
aniabb: na górze nie ma 2n?
12 lis 12:30
aniabb: a w ogóle to granica

jak granica to =1 podziel wszystko przez n
2
12 lis 12:32
krystian: tzn to jest wyrażenie z nawiasu, ciąg wygląda mniej więcej tak:
| | 2n+1 | |
an=(wyrazenie ktore napisalem wyzej) |
| |
| | 3 | |
12 lis 12:36
krystian: a no i racja, w liczniku jest błąd, powinno być n2+n−3
12 lis 12:41
aniabb: granicą nadal jest 1 ale nie mam koncepcji
12 lis 12:46
aniabb: a może ktoś jeszcze tu .. PODBIJAM
12 lis 13:29
aniabb: tematem jest ciag z 12:36 i 12:27
12 lis 13:33
ZKS:
| n2 + n − 3 | | 3n + 1 | |
| = 1 + |
| |
| n2 − 2n − 2 | | n2 − 2n − 2 | |
lim
n → ∞ e
(3n + 1)/(n2 − 2n − 2) * (2n + 1)/3
| | 3n + 1 | | 2n + 1 | |
limn → ∞ |
| * |
| = 2 |
| | n2 − 2n − 2 | | 3 | |
g = e
2
12 lis 13:39
aniabb: wolfram mówi że 1
12 lis 13:50
krystian: ZKS Twoja odpowiedź jest poprawna wg zbioru zadań, dzięki za zainteresowanie, tak samo aniabb,
Tobie szczególnie za poświęcenie
12 lis 13:50
Andrzej: a mi wychodzi e
3
12 lis 13:57
ZKS:
Czemu 1 Ci wolfram mówi?

Pokaż co wpisałaś do wolframa wklej link.
12 lis 14:05
12 lis 14:06
12 lis 14:08
12 lis 14:09
Piotr:
co za roznica czy n czy x ? w linku ani wystarczylo jedna literke zmienic
12 lis 14:10
aniabb: widzę ..

zamieniłam PRAWIE wszędzie
12 lis 14:11
aniabb: jak wstawiałam n to głupiał nauczyłam się zmieniać na x (tak naprawdę najbardziej głupieje jak
mu m wstawiłam za zmienną bo uporczywie robi metry) a miałam deltę z parametru
12 lis 14:13