calka
adam: Mam do obliczenia jedną całkę w której się zacinam w połowie. Mógłby ktoś dać wskazówkę co
zrobić dalej? Będę ogromnie wdzięczny
| | 1 | | sin2x+cos2x | | sinx | | cosx | |
∫ |
| = ∫ |
| = ∫ |
| + ∫ |
| |
| | cosxsinx | | cosxsinx | | cosx | | sinx | |
12 lis 11:09
Artur_z_miasta_Neptuna:
pierwsza t= cosx
druga s= sinx
12 lis 11:14
adam: | | 1 | |
Tylko że przecież np. w tej pierwsze całce to jest |
| a nie cosx |
| | cosx | |
12 lis 11:22
12 lis 11:27
aniabb: sin/cos = tg
12 lis 11:27
aniabb: a podstawienie Artura
t=cosx
dt= − sinx
| | −sinx | | dt | |
−∫ |
| = −∫ |
| =− ln|t| +C |
| | cosx | | t | |
12 lis 11:30
adam: super! Dziękuje

12 lis 11:31
adam: | | sin2x | |
Kurde, teraz mam podobny przykład i nadal jestem w kropce.. ∫ |
| + |
| | sin2x | |
| | cos2x | |
∫ |
|  Podpowiecie jakie mam zrobić podstawienia? |
| | sin2x | |
12 lis 11:46
Artur_z_miasta_Neptuna:
tam w mianowniku jest sin2x

zastosuj wzór −−− sin2x = 2sinxcosx
12 lis 11:48
Artur_z_miasta_Neptuna:
i całka identyczna do poprzedniej (ale uwaga na dziedzinę)
12 lis 11:48
adam: OGROMNE DZIĘKI!
12 lis 11:49