prostokąt ABCD - analityczna geometria
schatz: Prostokąt ABCD jest wpisany w okrąg x2+y2+4x+6y−12=0. Bok AB jest zawarty w prostej 2x+y−3=0.
Znajdź:
a) współrzędne wierzchołków prostokąta;
b) pole prostokąta.
mogłabym dostać w punktach co muszę robić pokolei, aby rozwiązać to zadanie?
17 maj 21:28
Edek: a) oblicz punkty przecięcia prostej z okręgiem ( punkty A i B ) później poprowadź proste
prostopadłej do tej prostej i przechodzące przez punkty A i B ( będą 2 różne proste ) i
sprawdź gdzie się przetną z okręgiem
b) z tym sobie już chyba dasz rade
17 maj 21:38
Eta:

okrąg ma równanie: x
2 + y
2 +4x +6y − 12=0
więc ( x +2)
2 + ( y +3)
2= 25 to S( −2, −3) r= 5
rozwiązując układ równań:
( x +2)
2 + ( y +3)
2 = 25 i y = −2x +3 otrzymasz współrzędne punktów A i B
x
2 +4x + 4 +( −2x +6)
2 = 25 => x
2 +4x +4 +4x
2 − 24x + 36 − 25 =0
to: 5x
2 − 20x +15=0 /:5
x
2 − 4x +3=0 Δ= 4
√Δ=2
x
1 = 3 x
2= 1 to y
1 = −2*3 +3 i y
2 = (−2)*1+3
to: y
1 = −3 y
2 = 1
więc A( 3, −3) B( 1,1)
ponieważ punkt S jest środkiem przekątnych
więc możemy wyliczyć współrzędne punktu C
ze wzoru:
więc x
C = 2*x
S − x
A i y
C= 2*y
S − y
A
zatem: x
C= 2*(−2) − 3 i y
C= 2*(−3) − (−3)
to: x
C = −7 i y
C= −3
więc
C( −7, −3)
porównując współrzędne wektorów równych
( bo to prostokąt ) więc: → →
DC= AB
→ →
DC= [ x
C − x
D, y
C − y
D] i AB= [ x
B − x
A, y
B − y
A]
mamy:
−7 − x
D = 1 −3 i −3 − y
D = 1 +3
więc: x
D= −5 i y
D = −7
więc
D( −5, −7)
pole prostokąta już łatwo policzysz
P= IABI * IADI
policz IABI i IADI ....... ze wzoru na długość odcinka
17 maj 22:22
schatz: dziękuję.
17 maj 22:31
Eta: Oooo .... ucięło mi dokończenie zadania

nie wiem czemu?
dokańczam:
porównując współrzędne wektorów równych:
→ →
AB = DC otrzymasz współrzędne punktu D
→ →
AB =[ x
B − x
A , y
B − y
A] i DC= [ x
C − x
D, y
C − y
D]
więc:
AB =[ 1 −3 , 1 +3] = [−2,4] i DC=[ −7 − x
D , −3 −y
D]
zatem:
−7 −x
D= −2 i −3 −y
D= 4
x
D= −5 i y
D= −7 to
D(−5, −7)
pole już prosto:
P= IABI* IADI ...... policz długości boków ze wzoru na długość odcinka
i podstaw do wzoru na pole
17 maj 22:32
Eta:
Oooo..... a myślałam ,że mi ucięło dokończenie zadania

17 maj 22:33
Mariusz: Eta a możesz zajżeć do mojego postu

Prosze
17 maj 22:35
wojciech:
21 sie 14:23
joł:

t
11 mar 22:22
lol: dzieeeeki <3
8 kwi 12:44
lol: ααγβ to moje ulubine literki . SWAG
8 kwi 12:45