Prosze o rozwiązanie
matołek: Wiedząc że a jest kątem ostrym i cosa =35 oblicz tga+sina
12 lis 10:36
Nienor: | | sina | |
Z jedynki wylicz sinusa, a tangens to |
| . |
| | cosa | |
12 lis 10:39
ICSP: | | 3 | |
cosα = |
| a wiec z informacji że kąt jest ostry oraz z jedynki trygonometrycznej mam że |
| | 5 | |
| | 4 | | sinα | |
sinα = |
| . Teraz wstawiam to do wzoru na tgα (tgα = |
| ) i wyliczam tgα = |
| | 5 | | cosα | |
zatem :
| | 4 | | 4 | |
tgα + sinα = |
| + |
| = ... |
| | 3 | | 5 | |
dokończ
12 lis 10:40
aniabb:

albo z rysunku i Pitagorasa
12 lis 10:42
Nienor: Wiesz aniabb taka metoda to może przejść tylko na teście, normalnie nikt by tego nie
zaliczył jako poprawne.
12 lis 10:46
aniabb: wiem..ale do matury podstawowej jest idealna
12 lis 10:49
aniabb: poza tym to jest przecież jedynka trygonometryczna
12 lis 10:49
Nienor: A no jest, i jest dla mnie tajemnicą, dlaczego komisja maturalna zabrania ułatwiać sobie życie
12 lis 11:16