Całka
Agnieszka: Jak rozwiązać tę całke?
12 lis 09:56
Artur z miasta Neptuna:
t = 2x
t' = 2x * ln2
12 lis 10:02
Agnieszka: tylko właśnie nie wiem co z tym pozniej zrobić...co podstawić za mianownik
12 lis 10:06
aniabb: podstawienie
t=1−4
x =1−(2
x)
2
dt = −2(2
x)*ln2 dx
| −1 | | −2ln2 * 2x | | −1 | | −1 | |
| ∫ |
| dx = |
| ∫U{dt}{√t = |
| ∫t−1/2 dt |
| 2ln2 | | √1−4x | | 2ln2 | | 2ln2 | |
=
| | −1 | | t1/2 | | −t1/2 | | −√1−4x | |
= |
| |
| +C = = |
| +C = |
| +C |
| | 2ln2 | | 1/2 | | ln2 | | ln2 | |
12 lis 10:08
Agnieszka: | | 1 | |
odpowiedz prawidłowa powinna wyjsć |
| arcsin2x+C |
| | ln2 | |
12 lis 10:19
aniabb: a to waszym podstawieniem i gotowy wzór na całkę
12 lis 10:23
aniabb: już wiem gdzie mam błąd
dt = −2(2x)*(2x)ln2 dx pochodna z wewnętrznej będzie jeszcze jedno (2x) i wtedy mi
zabraknie
12 lis 11:59