ciągi
matołek: Ciąg (an)jest ciągiem arytmetycznym.Oblicz wyraz jedenasty,gdy trzeci wynosi (−2),a ósmy 18.
12 lis 09:24
nina78: ze wzoru an=a1+(n−1)r
12 lis 09:31
Aga1.: Podaj wzór na n−ty wyraz ciągu arytmetycznego.
12 lis 09:31
aniabb: ten ciag to * * −2 * * * * 18 * * x
między każdą gwiazdką r
jak masz trzeci i ósmy to między nimi jest 5r
więc 5r=18−(−2)=20
r=4
aby 11sty trzeba jeszcze dodać do 8mego 3r więc 18+3*4 = 30
12 lis 09:45
aniabb: jeżeli chodzi o ciągi na maturze podstawowej to znajomość wzorów raczej przeszkadza
12 lis 09:47