trrrtr
studentkainformatyki: Jaka najwieksza wartosc i najmniejsza moze przyjmowac wyrazenie :
a) sinα−1
b) |cosα|+2

//
12 lis 00:15
Artur_z_miasta_Neptuna:
a jaką największa najmniejszą wartość może przyjmować sinus?
a cosinus

a |cos|
12 lis 00:25
studentkainformatyki: hmm ;>>
12 lis 00:28
studentkainformatyki: mam jeszcze jedno
c) ctg
2α−3
nie mam pojecia jak sie za to zabrac
12 lis 00:31
studentkainformatyki: Proszę Cię Artur wytłumacz

/
12 lis 00:37
Godzio:
−1 ≤ sinx ≤ 1
0 ≤ |cosx| ≤ 1
12 lis 00:37
Godzio:
0 ≤ ctg2x nie ma ograniczenia górnego
12 lis 00:38
konrad: dla sin x:
ymax=1
ymin=−1
Zatem dla sin x−1 ile będzie?
12 lis 00:40
studentkainformatyki: ymax = 0
ymin= −2 ?
12 lis 00:42
konrad:
12 lis 00:44
studentkainformatyki: Godzio a tutaj :
0 ≤ ctg2x
jak to wytłumaczysz ?
12 lis 00:51
Godzio:
A co tu tłumaczyć ?
Wg Ciebie może zachodzić x2 < 0 ?
12 lis 00:52
studentkainformatyki: a dlaczego 0 jest najmniejsza wartościa ?
12 lis 00:54
Godzio: Bo kwadrat liczby rzeczywistej jest nieujemny.
12 lis 01:15