liczba z pierwiastkiem na ukladzie współrzędnych
justyna: Siemka

mam małe pytanko a mianowicie jak zaznaczyć liczbę z pierwiastekiem na układzie współrzędnych
(np. 7√5)
17 maj 21:19
cios: no norlanie pier z 5 to okolo 2.2 pomnoz przez 7 i tyle
17 maj 21:22
Edek: 1. mając √2
rysujesz kwadrat 1x1 wóczas przekątna wynosi √2
2. mając {3}
rysujesz trójkąt równoboczny o boku 2, wówczas wysokość ma √3
3. mając {5}
rysujesz trójkąt prostokątny o przayprostokątnych 2 i 1, wówczas przeciwprostokątna ma √5
17 maj 21:23
justyna:

i nadal nie wiem o co chodzi
17 maj 21:26
k: najlepiej mnożysz 5 7 razy pierwiastek z 5, liczbę oczywiście bierzesz w przybliżeniu i
zaznaczas...
17 maj 21:28
Eta:

Rysujesz trójkąt prostokatny o przyprostokątntch 1 i 2
przeciwprostokątna ma długość
√5
bo 1
2 + 2
2 = c
2 => c
2 = 5 => c =
√5
bierzesz w rozwartość cyrkla długość tej przeciwprostokątnej
i od początku układu współrzędnych odkładasz na prawo 7 razy tę długość
i masz dokładnie długość 7*
√5
( bez żadnych przybliżeń
17 maj 21:32
justyna: czyli tak :?
5*7/√5
35*√5/√5*√5
35√5/5
7√5
aj...
17 maj 21:32
justyna: no dzięki Eta
17 maj 21:33
Eta:
17 maj 21:33
cios: przecie moj sposob tez dobry
17 maj 21:34
Eta:
A kto mówi ,że nie?
17 maj 21:35
cios: Eta wez zobacz
zapisz ponizsze liczby za pomoca potegi lub iloczynu poteg liczb pierwszych: a) 216
17 maj 21:36
Eta:
W poprzednim poście nie napisałeś
liczb pierwszych
a to ważne



więc
216 = 6*6*6 = 2*3*2*3*2*3 = 2
3 *3
3 bo liczby 2 i 3 są pierwszymi
17 maj 21:38
cios: ale gafa heheh rama ze szok zad z 1 klasy gim a ja chce roz pisac xD
17 maj 21:40