| π | ||
Wyliczyć ekstrema f(x,y) = cos2x + cos2y pod warunkiem x − y = | ||
| 4 |
| π | ||
No to definiuje sobie funkcję: g(x,y) = x − y − | i | |
| 4 |
| ∂F | |
= −sin2x + λ | |
| ∂x |
| ∂F | |
= −sin2y − λ | |
| ∂y |
| ∂F | π | ||
= − (x − y − | ) | ||
| ∂λ | 4 |
| π | π | |||
x = | + | * k | ||
| 8 | 2 |
| π | π | |||
y = − | + | * k k ∊ Z | ||
| 8 | 2 |
| π | π | π | π | |||||
Otrzymuję zbiór punktów: Pk( | + | * k, − | + | * k) | ||||
| 8 | 2 | 8 | 2 |
| ∂2F | ∂2F | √2 | |||
= −2cos(2x), | (Pk) = −2 * (−1)k * | = −√2(−1)k | |||
| ∂x2 | ∂x2 | 2 |
| ∂2F | ∂2F | √2 | |||
= −2cos(2y), | (Pk) = −2 * (−1)k * | = −√2(−1)k | |||
| ∂y2 | ∂y2 | 2 |
| ∂F | |
= 0 | |
| ∂x∂y |
| ||||||||
H = | = 2 > 0 | |||||||
| ⎧ | √2 dla k = 2p − 1 | ||
| ∂2F ∂x2 (P) = | ⎨ | ||
| ⎩ | −√2 dla k = 2p |
| π | π | |||
Pp( | + pπ, − | + pπ) | ||
| 8 | 8 |
| π | π | |||
Pp( | + (2p−1)π, − | + (2p−1)π) | ||
| 8 | 8 |
Jeszcze gdybyś mnie nakierowała, jak zrobić to zadanie:
Znaleźć największe i najmniejsze wartości funkcji f(x,y) na kole x2 + y2 ≤ 1. Co powinienem
robić z tym kołem
?
Największą wartość obliczyłem sobie bez korzystania ze schematu, którego nie znam, a
najmniejszą już nie policzę.