n
martyna: Mógłby ktoś sprawdzić czy dobrze obliczyłam calkę? Napiszę krok po kroku. Bardzo proszę
u=x
2+1 v'=x
u'=2x v=
12x
2
12x
2 (x
2+1) − ∫
12x
2 *2x =
12x
4+
12x
2 −
14x
4 =
= −
12 x
4 +
12x
2
12 lis 00:06
Basia:
niestety to nie jest dobrze
| | 1 | |
przecież nie masz (x2+1)*x tylko (x2+1)* |
| |
| | x | |
| | x2+1 | | 1 | | 1 | |
∫ |
| dx = ∫(x+ |
| )dx = ∫xdx + ∫ |
| dx = .................... |
| | x | | x | | x | |
potrafisz dokończyć ?
12 lis 00:11
martyna: No tak! faktycznie. znowu to samo robie..
Tylko mam pytanie, skąd się wzięło ∫x+
1x? nie powinno być zamiast x, x
2?
12 lis 00:18
bob: i to jest studentka? Mój Boże
12 lis 00:22
martyna: nie jestem studentką...
jestem w 2 liceum tylko robimy na dodatkowych zajęciach program przygotowujący na politechnike
12 lis 00:23
bob: to ćwiczenie jest z pierwszej klasy gimnazjum: (4+3)/2=(4/2)+(3/2)
12 lis 00:27
martyna: co za idiotyczny tok myślenia. najwidoczniej jestem już zbyt zmęczona nauką od rana bo
kompletnie nie myśle.
a Ty bob mógłbyś przestać krytykować.. spokojnie, doskonale wiem na jakiej zasadzie działają
ułamki zwykłe.
Basiu dziękuje za pomoc
12 lis 00:32