trygonom
studentkainformatyki: Rozwiąż cos 3x = cos 7x
b) sin x + cos x = 1
11 lis 23:47
Basia:
ad.1
cos7x−cos3x = 0
i wzór na różnicę cosinusów
ad.1
(1) cosx = 1−sinx
(2) sin2x + cos2x = 1
i układ równań
(po rozwiązaniu nie zapomnij zweryfikować wyników z równaniem (1)
11 lis 23:49
studentkainformatyki: a mogłabyś to zrobić bede wiedziała jak mniej wiecej to ogarnąc
12 lis 00:16
Basia: mogłabym, ale dopiero jutro jeżeli Cię to urządza, bo muszę kończyć
12 lis 00:17
studentkainformatyki: uu jutro na 8 kolokwium
12 lis 00:19
Godzio:
W takim razie ja pomogę
12 lis 00:24
studentkainformatyki: dziękuje bardzo

)
12 lis 00:24
bob: cos3x=cos7x
3x=7x+2k(pi)
lub
3x=−7x+2k(pi)
12 lis 00:31
studentkainformatyki: a jak to zrobiłeś że Ci wyszły takie wyniki ?
12 lis 00:32
Godzio:
a)
Sposób I
cos3x = cos7x ⇔
3x = 7x + 2kπ lub 3x = −7x + 2kπ
| | π | | π | |
x = |
| * k lub x = |
| * k |
| | 2 | | 5 | |
Sposób II
Wzór na różnicę cosinusów:
| | α + β | | α − β | |
cosα − cosβ = − 2sin |
| sin |
| |
| | 2 | | 2 | |
cos(7x) − cos(3x) = − 2sin5xsin2x = 0 ⇔ sin5x = 0 lub sin2x = 0 ⇔
5x = kπ lub 2x = kπ
| | π | | π | |
x = |
| * k lub x = |
| * k |
| | 5 | | 2 | |
b)
Wzór na sinus sumy kątów:
sin(α + β) = sinαcosβ + sinβcosα
| | √2 | | √2 | | π | |
sinx + cosx = √2( |
| sinx + |
| cosx) = √2(sinxcos |
| + sin{π}{4}cosx) = |
| | 2 | | 2 | | 4 | |
| | π | | π | | √2 | |
= √2sin(x + |
| ) = 1 ⇒ sin(x + |
| ) = |
| |
| | 4 | | 4 | | 2 | |
| | π | | π | | π | | 3π | |
x + |
| = |
| + 2kπ lub x + |
| = |
| + 2kπ |
| | 4 | | 4 | | 4 | | 4 | |
| | π | |
x = 2kπ lub x = |
| + 2kπ |
| | 2 | |
12 lis 00:33
studentkainformatyki: a możesz mi wytłumaczyć skąd bierze się te kπ

cos(7x) − cos(3x) = − 2sin5xsin2x = 0 ⇔ sin5x = 0 lub sin2x = 0 ⇔
5x = kπ lub 2x = kπ
12 lis 00:37
Godzio:
Zdałaś maturę ? To są wiadomości z LO

Popatrz na wykres sinusa i zobacz gdzie przyjmuje 0
12 lis 00:41
studentkainformatyki: ok dzięki zrozumiałam

)
12 lis 00:44