Korzystając z definicji zbadaj zbieżność szeregu
lukas775:
∞
n=1
nie wiem jak to ruszyć, może ma ktoś jakąś podpowiedź?
P.S to w mianowniku to 6
n bo jakoś tak nie bardzo widać
11 lis 23:28
Basia:
| | 3n+2n | | 3n | | 2n | |
∑ |
| = ∑( |
| + |
| ) = |
| | 6n | | 6n | | 6n | |
widzisz już jaki to szereg ?
11 lis 23:31
Godzio:
Poczytaj sobie o sumie nieskończonego ciągu geometrycznego
11 lis 23:31
lukas775: Czyli chyba tak mógłbym zrobić
q<1
policzyć tą sume i analogicznie tą drugą wyjdzie że jest zbieżny? dobrze rozkminiłem?
11 lis 23:42
Basia:
dobrze, z tym, że zasadniczo wiemy już, że ∑a
n dla |a|<1 jest zbieżny
i nie musimy tego ciągle dowodzić
no chyba, że to nie było udowodnione, ale chyba było
11 lis 23:45
lukas775: Ok, bardzo dziękuje za pomoc
11 lis 23:46