granica ciągu
krystian: proszę o wskazówki w policzeniu granicy ciągu: an=(in)/n
11 lis 23:16
Godzio:
| | in | |
Więc jaka może być granica |
| ? |
| | n | |
11 lis 23:25
Basia:
| | i4k | | (i2)2k | | 1 | |
a4k = |
| = |
| = |
| → 0 |
| | 4k | | 4k | | 2k | |
| | i4k+1 | | i4k*i | | i | |
a4k+1 = |
| = |
| = |
| → i*0=0 |
| | 4k+1 | | 4k+1 | | 4k+1 | |
policz tak samo
a
4k+2 i a
4k+3
to wyczerpuje wszystkie możliwości
wyciągnij wnioski
11 lis 23:29
krystian: dzięki wielkie

wg odpowiedzi granica tego ciągu to 0 więc zaraz przemyślę to co napisaliście
11 lis 23:40
Mila: c
n=(i)
n ciąg ograniczony
Granica ciągu ograniczonego przez ciąg dążący do 0 jest równa 0.
12 lis 12:48