prostejk1
dorota: wyznacz równanie prostej k1 i k2odpowiednio równoległej i prostopadłej do prostej l i
przechodzącej przez punkt:(ilustracja graficzna do każdego punktu)
a)l:y=12x,A=(1,2)
b)l:y=−2x−4,A=(2,−1)
c)l:y=32x,A+2,4)
11 lis 23:14
irena_1: a)
Równoległa:
k=1,5
Prostopadła:
y=−2x+p
2=−2*1+p
p=4
y=−2x+4
11 lis 23:16
irena_1: b)
Równoległa:
y=−2x+k
−1=−2*2+k
k=3
y=−2x+3
Prostopadła
y=0,5x+m
−1=0,5*2+m
m=−2
y=0,5x−2
11 lis 23:18
irena_1: c)
Równoległa:
t=1
Prostopadła:
11 lis 23:21
dorota: dziękuje
11 lis 23:23