matematykaszkolna.pl
pochodne hejsz: mam tu taką pochodną i nie wiem co tu zrobić: f'(x) = ln2 sin(x)
11 lis 23:00
Maslanek: A co chcesz z nią zrobić?
11 lis 23:00
Basia: a co masz zrobić ? i skąd masz pochodną ? napisz pełną treść zadania
11 lis 23:01
hejsz: inaczej, mam funkcję i chcę obliczyć pochodną tej funkcji źle się wyraziłem, przeprazam
11 lis 23:03
Maslanek:
 1 
f'(x)=2ln(sinx)*

*cosx=2ln(sinx)*ctgx
 sinx 
11 lis 23:04
hejsz: nie rozumiem... funkcję mnożysz razy ctgx i co to daję? jak się to ma do pochodnej tej funkcji?
11 lis 23:09
Maslanek: To jest właśnie pochodna
11 lis 23:10
hejsz: co Ty gadasz czyli co, jak tak jutro napiszę na kolosie to będzie 1/1 ? zero wzorów nic tylko * ctgx? to może częściej tak będę liczyć pochodne ? haha
11 lis 23:12
Maslanek: Nie rozumiem chyba
11 lis 23:13
hejsz: żartowałem tam
 1 
dalej nie rozumiem dlaczego trzeba tam zaaplikować *

* cosx
 sinx 
11 lis 23:16
Krzysiek: Jak zero wzorów? przecież ta pochodna jest liczona ze wzoru na pochodną funkcji złożonej... u=sinx t=lnu (t2)' =2t*t'
 1 
t'=

*u'
 u 
u'=cosx
11 lis 23:16
Basia: ręce opadają; przecież masz wszystkie obliczenia pochodna kwadratu to 2ln(sinx)
 1 
razy pochodna logarytmu czyli

sinx 
razy pochodna sinusa czyli cosx razem
 1 
= 2ln(sinx)*

*cosx
 sinx 
a ponieważ
cosx 

= ctgx
sinx 
= 2ln(sinx)*ctgx i jeżeli jeszcze raz odezwiesz się tak do Maślanka albo kogokolwiek z forum raczej pomocy już nie dostaniesz tak ludzie na ogół reagują na takie zachowanie
11 lis 23:17
hejsz: no tak, teraz wszystko jasne, rozumiem jak się niby odezwałem do Maślanka? zaczynam z pochodnymi, źle zauważyłem że jest funkcja pomnożona przez ctgx i tyle i myślałem że czasem się tak robi, i ironicznie napisałem o tym + emoty "" świadczące o tym, że spoko jest, z humorkiem a Ty mi wyskakujesz że już pomocy nie dostanę phi ogarnij...
11 lis 23:26