pochodne
hejsz: mam tu taką pochodną i nie wiem co tu zrobić:
f'(x) = ln2 sin(x)
11 lis 23:00
Maslanek: A co chcesz z nią zrobić?
11 lis 23:00
Basia: a co masz zrobić ? i skąd masz pochodną ?
napisz pełną treść zadania
11 lis 23:01
hejsz: inaczej, mam funkcję i chcę obliczyć pochodną tej funkcji
źle się wyraziłem, przeprazam
11 lis 23:03
Maslanek: | | 1 | |
f'(x)=2ln(sinx)* |
| *cosx=2ln(sinx)*ctgx |
| | sinx | |
11 lis 23:04
hejsz: nie rozumiem... funkcję mnożysz razy ctgx i co to daję?
jak się to ma do pochodnej tej funkcji?
11 lis 23:09
Maslanek: To jest właśnie pochodna
11 lis 23:10
hejsz: co Ty gadasz

czyli co, jak tak jutro napiszę na kolosie to będzie 1/1 ?

zero wzorów nic tylko * ctgx? to może częściej tak będę liczyć pochodne

? haha
11 lis 23:12
Maslanek: 
Nie rozumiem chyba
11 lis 23:13
hejsz: żartowałem tam
| | 1 | |
dalej nie rozumiem dlaczego trzeba tam zaaplikować * |
| * cosx  |
| | sinx | |
11 lis 23:16
Krzysiek: Jak zero wzorów? przecież ta pochodna jest liczona ze wzoru na pochodną funkcji złożonej...
u=sinx
t=lnu
(t
2)' =2t*t'
u'=cosx
11 lis 23:16
Basia: ręce opadają; przecież masz wszystkie obliczenia
pochodna kwadratu to 2ln(sinx)
| | 1 | |
razy pochodna logarytmu czyli |
| |
| | sinx | |
razy pochodna sinusa czyli cosx
razem
a ponieważ
= 2ln(sinx)*ctgx
i jeżeli jeszcze raz odezwiesz się tak do
Maślanka albo kogokolwiek z forum
raczej pomocy już nie dostaniesz
tak ludzie na ogół reagują na takie zachowanie
11 lis 23:17
hejsz: no tak, teraz wszystko jasne, rozumiem
jak się niby odezwałem do Maślanka?
zaczynam z pochodnymi, źle zauważyłem że jest funkcja pomnożona przez ctgx i tyle i myślałem że
czasem się tak robi, i ironicznie napisałem o tym + emoty "

" świadczące o tym, że spoko
jest, z humorkiem
a Ty mi wyskakujesz że już pomocy nie dostanę phi ogarnij...
11 lis 23:26