Pan Paweł i Piotr
godzio187: Pan Paweł i pan Piotr chodzą regularnie o tej samej porze do tej samej restauracji, Pan Paweł
co 12 dni a pan Piotr co 15 dni
a)Ile dni upływa między kolejnymi spotkaniami obu panów w tej restauracji
b)jeśli ostatnio panowie spotkali się w restauracji w środę to w jaki dzień tygodnia nastąpi
kolejne spotkanie
17 maj 21:10
Edek: a) NWW(12,15)=60
czyli co 60 dni
b) zależy od miesiąca

przyjmując, że jest tośroda w styczniu mamy inny dzień niż środa w
lipcu
17 maj 21:30
Edek: ale załużmy że miesiące mają albo 30 dni albo 31 → Sobota
17 maj 21:32
godzio187: a no tak dzieki

chyba bym nie wpadł że to trzeba zrobić z NWW
17 maj 21:32
aggeta: b)chodzi w jaki dzień tygodnia a nie o date więc wydaje mi się że bedzie to tak:
60:7=8 r 4
Więc środa+4dni=niedziela
17 maj 21:33
Edek: tak ale nieoto mi chodziło poprostu gdyby spotkali się 1 raz w środę w styczniu to następne
spotkanie mieli by za 60 dni, a luty ma tylko 28 lub 29 dni , a gdy 1 raz spotkają sie w środę
w lipcu to będzie zupełnie inny dzień bo miesiące mają inne dni
17 maj 21:54
godzio187: zrobiłem to fizycznie i zawsze wychodzi niedziela
17 maj 22:04
aggeta: oszuście
17 maj 22:04
godzio187: obojętnie jaką środe się weźmie
17 maj 22:05
aggeta: nie am takiego czegos ze luty ma 28 dni lub 29, zawsze tydzien ma pon,wtoeek,srode,czwartek...
ze wzgeldu licznosc miesiecy dni nie przeskakuja

Takie moje zdanie
17 maj 22:06