wyznaczyć pochodną błąd w obliczeniach
Szymon: | | x3 | | x3 | |
( |
| +x2−3x−5)' = ( |
| )'+2x−3+0 = [(x3)'3+x3(3)')=2x−3 = (3x2*3+0)+2x−3 = |
| | 3 | | 3 | |
9x
2+2x−3
posiadam rozwiązanie w książce i wynosi f'(x) = x
2+2x−3
próbuje je rozwiązać i nie wiem czy błędnie rozwiązuję
dziękuje za wszelką pomoc
11 lis 22:29
Szymon: przepraszam nie zauważyłem
[(x3)'3+x3(3)')=2x−3
miało być
[(x3)'3+x3(3)')+2x−3
11 lis 22:30
ICSP: | | 1 | |
f(x) = |
| x3 + x2 − 3x − 5 |
| | 3 | |
| | 1 | |
f'(x) = |
| * 3x2 + 2 * x − 3 = x2 + 2x − 3 |
| | 3 | |
11 lis 22:34
Szymon: dziękuję liczbę trzeba było wyciągnąć ale głupi błąd
jeszcze raz dziękuję
11 lis 22:36
Szymon: zauważyłem błąd
| | x3 | | [(x3)'3+x3(3)'] | |
( |
| )'+2x−3+0 = |
| +2x−3 = |
| | 3 | | 32 | |
i wynik wychodzi pomyliłem wzory
11 lis 22:43