Funkcje
Basiek: Funkcje.

Witajcie, mogłabym prosić o podpowiedź w przykładzie:
| | ln(1−2x) | |
lim x→0 |
| =.... |
| | 3x | |
chodzi o policzenie granicy oczywiście.
Niestety jakoś nie mam pomysłu.
PS. Podpowiedź milej widziana niż odpowiedź.

Dzięki.
11 lis 22:25
ICSP: Hospitalem go
11 lis 22:26
Krzysiek: | | ln(1+x) | |
skorzystaj z tego,że: limx→0 |
| =1 |
| | x | |
11 lis 22:26
Ajtek:
Podpowiadam:
"Nie wiem"
Cześć
Basiek 
.
11 lis 22:27
Basiek: Witajcie.

Chyba nie znam ani Hospitala, ani zależności podanej przez
Krzyśka.

Wykorzystałabym ten drugi wzór, ale mam wtedy.... lekki problem, bo nadal nie wiem, co zrobić,
żeby wykombinować odpowiednie liczby w logarytmie.
A de L'Hospitala jeszcze nie łapię, a pochodne...

Cześć,
Ajtek− to się rozumiemy.
Ten wzór...
MYŚLĘ. Jak nic nie dotrze, to będę krzyczeć.
11 lis 22:39
Basiek: Mogę prosić o sprawdzenie?
| | ln(1−2x) | | 1 | | ln(1+x) | | ln(1−2x) | | 1 | |
lim x→0 |
| = |
| * |
| * |
| = |
| |
| | 3x | | 3 | | x | | ln(1+x) | | 3 | |
?
I oczywiście wszędzie po znaku równości powinno być dodane lim x→0.
11 lis 22:48
Krzysiek: na pewno znasz tą zależność ale w takiej formie:
(1+x)
1/x →e
| | ln(1+x) | |
czyli: ln(1+x)1/x = |
| →lne=1 |
| | x | |
| ln(1−2x) | | ln(1−2x) | | −2x | |
| = |
| * |
| →... |
| 3x | | −2x | | 3x | |
| | 0 | |
co do Twojego postu, na samym końcu masz symbol nieoznaczony: |
| |
| | 0 | |
11 lis 22:53
Basiek: Beznadziejna w tym jestem. Dziękuję, trochę jaśniej już.
11 lis 22:57
Krzysiek: Brakuje minusa.
11 lis 23:01
Basiek: | | 2 | |
Bo źle rozwikłałam wzór.  Co generalnie mi się zdarza. Ale już widzę. Oczywiście, − |
| . |
| | 3 | |
11 lis 23:03
Basiek: Mogę prosić o sprawdzenie jeszcze jednego? (Prawdopodobnie będzie źle, ale nadzieja zawsze
umiera ostatnia.)
| | 1 | | 1+x | | | | 2 | |
limx→0 |
| ln√ |
| = |
| * |
| = |
| | x | | 1−x | | | | 1−x | |
| | 1 | |
|
| *1*2=0  |
| | 2 | |
11 lis 23:33
Basiek: pf! ... =1
11 lis 23:34
Godzio: Może trochę prościej:
| 1 | | 1 | | 1 | | ln(1 + x) | | ln(1 − x) | |
| * |
| (ln(1 + x) − ln(1 − x)) = |
| * ( |
| − |
| ) → |
| x | | 2 | | 2 | | x | | x | |
| | 1 | |
→ |
| * (1 − (−1) ) = 1 Więc niestety źle |
| | 2 | |
11 lis 23:35
Godzio: No dobrze
11 lis 23:35
Basiek: Jestem z siebie taka dumna...! Szok.

Tylko jak tak dalej pójdzie, zostanę alkoholiczkom.
Godzio− a jeden maluśki przykład, taki z prostszych?

Nie miałbyś ochoty? Kwestia tylko
napisania CO powinnam zrobić..., bo jakoś nie chce się zrobić! :<
11 lis 23:39
Basia:
Oj
Basiek, Basiek..................
wszystko dobrze a na końcu taki kiks
11 lis 23:41
Basia:
Godziu mogło być i tak, jak Basiek liczyła, sknociła na końcu
Twoje obliczenia są prostsze
11 lis 23:42
Basiek: Nie wiem, jak wklepałam tam zero. To przypadek. Literówka, Chochlik.
Co do wzorów− ciężko mi je jeszcze zauważyć. Po prostu...
11 lis 23:44
11 lis 23:47
Basia:
pomnóż licznik i mianownik przez
√x+13+2
√x+1
dostaniesz
| x+13−4x−4 | |
| |
| (x2−9)*[√x+13+2√x+1] | |
dalej sobie poradzisz; (x−3) się skróci
11 lis 23:52
Basiek: Dziękuję.
Jutro muszę nad tym posiedzieć. Zdecydowanie muszę.
12 lis 00:02