matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
proszę o pomoc
adriano:
czy mógłby mi ktoś pomóc i rozpisać jak to się robi ? Udowodnij równość:
n
k−1
n
k
n+1
k
+
=
11 lis 22:23
Skipper:
n!
n!
(n+1)!
+
=
(k−1)!(n−k+1)!
k!(n−k)!
k!(n+1−k)!
... i działaj−
11 lis 22:36
irena_1:
n
k−1
n
k
n!
n!
+
=
+
=
(k−1)!*(n−k+1)!
k!*(n−k)!
n!*k+n!(n−k+1)
n!(k+n−k+1)
n!(n+1)
=
=
=
=
k!(n−k+1)!
(k!(n+1−k)!
k!(n+1−1)!
(n+1)!
n+1
k
=
=
k!(n+1−k)!
11 lis 22:38