wektory
nie wiem jak to zrobic: sprawdz liniowa niezależność wektorów metodą redukcji macierzy
a) a=(3,−5,2) b=(1,5,−3) c=(2,−10,5)
17 maj 20:55
Basia: Pomagam
17 maj 20:58
Basia:
wektory są liniowo zależne jeżeli istnieją takie x,y,z≠0 dla których
x*a→ + y*b→ + z*c→ = 0→
czyli dostajemy macierz
3 1 2
−5 5 −10
2 −3 5
dodajemy 2 kolumnę do 1
kolumnę 2 mnożymy przez 2 i dodajemy do 3
4 1 4
0 5 0
−1 −3 −1
kolumnę 3 odejmujemy od 1
0 1 4
0 5 0
0 −3 −1
wektory są liniowo niezależne
17 maj 21:08
nie wiem jak to zrobic: dziękuję
17 maj 21:42