dla jakich wartości parametru m równanie:
kinia: a) (2−m)x2+(3−m)+1=0 ma dwa różne pierwiastki ujemne
b) mx2+(2m+1)x+m−1 ma dwa różne pierwiastki dodatnie
11 lis 22:20
Skipper:
... w a) chyba zgubiaś x
11 lis 22:24
Skipper:
2−m≠0
Δ>0
x1+x2<0
x1x2>0
11 lis 22:26
kinia: faktycznie, dzięki
a) ( 2−m)x2+(3−m)x+1= 0
11 lis 22:26
Skipper: ... no i jeszcze muszą być różne−
11 lis 22:28
kinia: a)
założenia tak wszystko pięknie. Tylko Δ=m2−2m+1
i nie chce mi wyjść −ba <0
tzn wychodzi m∊(2,3)
a całościowa odp ma być m∊(−∞,1)∪(1,2)
11 lis 22:32