Wyjaśnienie
Łukasz : Chciałabym aby ktoś krok po kroku wytłumaczył mi jak oblicza się / okresla dziedzinę funkcji
trygonometrycznej, np. na takim przyładzie:
11 lis 22:14
Marta: Musisz zrobić założenie do mianownika ułamka. Jak wiadomo nie można dzielić przez 0 więc Twoje
założenie wygląda następująco:
Teraz zastanów się kiedy tg danego kąta α wynosi 0 ?
Najlepiej spójrz na wykres funkcji tangens.
Widać od razu, że tg α = 0 ⇔ α = kπ, k∊C
więc w Twoim przykładzie musi zachodzić:
Mam nadzieję, że pomogłam
11 lis 22:23
Marta: | | π | |
i oczywiście musisz pamiętać, że ogolnie dziedzina dla tangensa to R\{ |
| + kπ} |
| | 2 | |
11 lis 22:26
Lukasz : Oczywiście, że tak. Dziękuje
11 lis 22:33
Lukasz : A jeszcze jedno jak mam taki przykład:
| | ctg | |
y= |
| to będzie tak: |
| | x−12π | |
D ctgx= R\{kπ}
x−
12π≠0
x≠
12π
czyli
R\{
12π}
?
11 lis 22:40
Aga1.: W drugiej linijce popraw zapis.
x≠kπ
12 lis 09:44