irena_1: Narysuj trójkąt ABC, zaznacz w nim punkt P.
Poprowadź prostą KL równolegle do AB (K leży na AC, L na BC)
Poprowadź prostą MN równolegle do BC (M leży na AB, N na AC)
Poprowadź prostą RS równolegle do AC (R leży na AB, S na BC)
Oznacz:
|PK|=a, |PL|=b, |RM|=c
|AR|=|PK|=a, |MB|=|PL|=b, czyli |AB|=a+c+b
Trójkąty KPN, PLS, PRM są podobne do trójkąta ABC
P
KPN=S
1, P
PLS=S
2, P
RMP=S
3, P
ABC=S
Ze skali podobieństwa tych trójkątów:
| a | | b | | c | | a+b+c | | √S1+√S2+√S3 | |
| + |
| + |
| = |
| =1= |
| |
| a+b+c | | a+b+c | | a+b+c | | a+b+c | | √S | |
√S=
√S1+
√S2+
√S3