miara kąta
Zuzia: Pole trójkąta o bokach długości a,b,c jest równe a2−(b −c)2. Oblicz miarę kąta przeciwległego
bokowi o długości a.
11 lis 22:07
irena_1: bc sinα=a
2−(b−c)
2
Z twierdzenia cosinusów:
a
2=b
2+c
2−2bc cosα
bc sinα=b
2+c
2−2bc cosα−b
2−c
2+2bc
bc sinα=2bc(1−cosα)
sinα=2(1−cosα)
sin
2α=4−8cosα+4cos
2α
1−cos
2α=4−8cosα+4cos
2α
5cos
2α−8cosα+3=0
Δ=64−60=4
| | 8−2 | | 8+2 | |
cosα= |
| =0,6 lub cosα= |
| =1 |
| | 10 | | 10 | |
cosα ≠ 1
cosα=0,6
11 lis 22:18
fizyk07: | | 1 | |
Pole trójkąta to: |
| ab sin kąta pomiędzy a i b, |
| | 2 | |
zatem powinno być:
Analogicznie niżej, aż otrzymujemy:
| | 15 | |
cosα = 1 lub cosα = |
| . |
| | 17 | |
cosα ≠ 1
cosα ≈ 28°
14 kwi 00:17