matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Podaj najmniejszą wartość tego wyrażenia
Lukeone:
Podaj najmniejszą wartość tego wyrażenia: 2|x−3| + 1/2|x|
11 lis 22:02
irena_1:
Dla x ≤ 0 mamy:
1
2(−x+3)−
x=−2,5x+6
2
Najmniejsza wartość tej funkcji dla x ≤ 0 to −2,5*0+6=6 Dla 0 ≤ x ≤ 3 mamy
1
2(−x+3)+
x=−1,5x+6
2
Najmniejsza wartość w tym przedziale jest dla x=3 i wynosi −4,5+6=1,5 Dla x ≥ 3 mamy
1
2(x+3)−
x=2,5x−6.
2
Najmniejsza wartość w tym przedziale jest dla x=3 i wynosi 7,5−6=1,5 Najmniejsza wartość tego wyrażenia wynosi 1,5
11 lis 22:08
Lukeone:
Dzięki wielkie. Pozdrawiam
11 lis 22:11
Ajtek:
Lukeone
jaka jest najmniejsza wartość tego wyraże nia dla x∊R
irena
1
pozdrawiam
.
11 lis 22:16
powrót do spisu zadań
α
β
γ
δ
π
Δ
Ω
∞
≤
≥
∊
⊂
∫
←
→
⇒
⇔
∑
≈
≠
inne
rysuję
Φ
ε
θ
λ
μ
ξ
ρ
ς
σ
φ
ω
η
ϰ
ϱ
∀
∃
∄
∅
∉
∍
∌
∏
⊂
⊄
⊆
⊃
⊅
⊇
≡
∟
∠
∡
∥
∬
∭
∮
∼
⊥
⋀
⋁
∩
∪
∧
∨
¬
±
ℂ
℃
℉
ℕ
ℙ
ℚ
ℛ
ℤ
ℯ
↑
↓
↔
↕
↖
↗
↘
↙
△
□
▭
▯
▱
◯
⬠
⬡
♀
♂
♠
♣
♥
♦
imię lub nick
zobacz podgląd
wpisz,
a otrzymasz
5^2
5
2
2^{10}
2
10
a_2
a
2
a_{25}
a
25
p{2}
√
2
p{81}
√
81
Kliknij po więcej przykładów
Twój nick