funcka homograficzna
pr0blem p0mocy: punkty a=(−2,3) i B(−4,5) sa wierzcholkami pewnej hiperboli wyznacz jej rownania
11 lis 21:44
irena_1: Środek symetrii hiperboli:
| | −2−4 | | 3+5 | |
S=( |
| ; |
| )=(−3; 4) |
| | 2 | | 2 | |
Czyli hiperbola ma równanie typu
| | a | |
Wierzchołki hiperboli y= |
| otrzymamy przesuwając dane punkty o 3 w prawo i 4 w dół |
| | x | |
Są to punkty
A'=−1+3; 3−4)=(1, −1)
B'=(−4+3; 5−4)=(−1; 1)
Czyli a=−1
Hiperbola poszukiwana ma równanie;
11 lis 22:02
aniabb:
(2
√3b−4a)(2
√3b+4a)=0
a=
√3/2 b lub a=−
√3/2 b
b=
√13/3 lub b=−
√13/3
szukane równanie
11 lis 22:06