zamiana liczby na postac trygonometryczną
krystian: i(cos 1 − i sin 1) zamiana tej liczby na postać trygonometryczną... proszę o pomoc
11 lis 21:38
krystian: ?
11 lis 21:42
krystian: bardzo mi zależy na odpowiedzi, prosze o pomoc
11 lis 21:49
krystian:
11 lis 21:58
Mila: i(cos 1 − i sin 1) =icos1+sin1=sin1+icos1
|sin1+icos1|=
√sin21+cos21=1
| | sin1 | |
cosφ= |
| =sin1⇔φ=arccos(sin1) i φ∊<0,π> |
| | 1 | |
| | cos1 | | −π | | π | |
sinφ= |
| =cos1⇔φ=arcsin(cos1) i φ∊< |
| ; |
| ) |
| | 1 | | 2 | | 2 | |
| | π | | π | |
cos1=sin( |
| −1}⇔arcsin(cos1)=arcsin(sin( |
| −1)) |
| | 2 | | 2 | |
| | π | | π | |
sin1+icos1=cos( |
| −1}+i sin( |
| −1} |
| | 2 | | 2 | |
12 lis 12:41