ZADANIA DLA GENIUSZA MATEMATYCZNEGO!!
matsan: Bede pełen podziwu jesli ktoś zrobi te zadania... Dany jest okrąg o równaniu x
2+4x+y
2−6y=−5 i
prosta l:−2x+1 .wyznacz długośc cieciwy okregu zawartej w danej prostej oraz cosinus kata
srodkowego opartego na tej cieciwie.
2) wyznacz wszystkie wartosci parametru m dla ktorych prosta y=mx+1 nie ma punktów wspolnych
z okregiem o rownianiu x
2−8x+y
2−2y+8=0 (zadanie analogiczne do wczesniejszego co napisalem
ale glowa mnie boli i nie chce mi wychodzic

)
irena_1: (x+2)
2−4+(y−3)
2−9=−5
(x+2)
2+(y−3)
2=8
y=−2x+1
(x+2)
2+(−2x+1−3)
2=8
x
2+4x+4+4x
2+8x+4=8
5x
2+12x=0
x(5x+12)=0
A=(0, 1), B=(−2,4; −3,8)
| | 144 | | 12√5 | |
|AB|=√(−2,4−0)2+(−3,8−1)2=√5,76+23,04=√28,8=√ |
| = |
| |
| | 5 | | 5 | |
Promień okręgu ma długość 2
√2
Z twierdzenia cosinusów dal trójkąta ABO, gdzie O to środek okręgu
| | 12√5 | |
( |
| )2=2*(2√2)2−2*(2√2)2cosα |
| | 5 | |