Wyznacz wartość parametru m,dla których pierwiastki
Shadow: Wyznacz wartość parametru m,dla których pierwiastki x1 i x2, równania kwadratowego x2
+mx+1=0 spełniają warunek x1=2x2
Δ obliczyłem wyszła (m−2)(m+2) , z tego wyszło że m∊ (−∞,−2) + (2,+∞) . (jeżeli gdzieś błąd to
wskażcie). Moim pytaniem jest jak przekształcić powyższy warunek na wzory Vieta.
11 lis 21:29
Ajtek:
A po co wzory Viete'a?
11 lis 21:31
aniabb:
x1*x2=2x2*x2=2x22=c/a
x1+x2=2x2+x2=3x2 =−b/a
x2=−b/3a
2*(−b/3a)2=c/a
11 lis 21:32
11 lis 21:34
aniabb: i pierwiastek ci się nie skróci
11 lis 21:35
Ajtek:
Właśnie widzę to teraz

.
11 lis 21:36
Ajtek:
I jeszcze wielbłąda strzeliłem po prawej stronie równania

.
11 lis 21:36
Shadow: Dzięki anniabb .Odpowiedź jest poprawna.
11 lis 21:40