podobieństwo
Desu: W równoległoboku, którego obwód jest równy 60 cm, stosunek wysokości wynosi 2:3. Oblicz
długości boków tego równoległoboku.
11 lis 21:27
aniabb:
z pola
a*ha =b*hb
a*2x=b*3x
2a=3b
z obwodu
2a+2b=60
3b+2b=60
b=12
a=18
11 lis 21:29
pigor: ... , otóż z warunków zadania jeśli
a,b=? i h,H − długości wysokości względem a,b
odpowiednio, to masz np. układ 3−3ch równań:
a+b=30 i
hH=
23 i ah=bH ⇒ a+b=30 i
hH=
ba=
23 ⇒
⇒ (*)
b=2k i a=3k i 2k+3k=30 ⇔ 5k=30 ⇔
k=6 , więc stąd i z (*)
b=12 cm i
a=18 cm − szukane
długości boków równoległoboku . ...
11 lis 21:38
Desu: Dzięki
11 lis 21:44