Rozwiąż równanie
Marek: Proszę o pomoc. Rozwiąż równanie:
1) sinx+cosx=√2
2)2√3cos2x=sinx
11 lis 21:09
loitzl9006:
| | π | |
1) przedstaw cos x jako sin(x+ |
| ) |
| | 2 | |
równanie przyjmie postać
zastosuj teraz wzór na sumę sinusów po lewej i dalej powinno jakoś pójść
2) przedstaw cos
2x jako 1−sin
2x
potem podstaw t=sin x, t∊<−1;1>
i rozwiąż kwadratowe
11 lis 21:14
Marek: no właśnie z tym kwadratowym jest problem bo dziwne miejsce zerowe wychodzi;\
11 lis 21:18
loitzl9006:
2
√3 − 2
√3t
2 = t
2
√3t
2 + t − 2
√3 = 0
Δ = 1 − 4*2
√3 * (−2
√3) = 1+48=49
√Δ=7
| | −1−7 | | −2 | |
t1= |
| = |
| <−1 czyli nie spełnia warunków zadania |
| | 4√3 | | √3 | |
| | −1+7 | | 6 | | 3 | | 3√3 | | √3 | |
t2= |
| = |
| = |
| = |
| = |
| |
| | 4√3 | | 4√3 | | 2√3 | | 2*3 | | 2 | |
tak wyszło ?
takie teraz trzeba rozwiązać.
11 lis 21:23
Marek: Popełniłem błąd w delcie dlatego mi dziwnie wyszło. Dziękuje za pomoc
11 lis 21:27