ZADANIE DLA KONESERÓW !!
matsan:

UWAGA STAWIAM PIWO ZA ZROBIENIE ZADANIA

! : Wyznacz wszystkie wartości parametru m,dla których
prosta 4x−3y+m=0 ma dokładnie dwa punkty wspólne z okregiem o rownaniu x
2+(y−3)
2=16
11 lis 21:03
matsan: AA prosze pisać jakie piwo bo nie wiem

(tyskie ,zywiec,harnas,zuberek a moze inne


!
11 lis 21:05
irena_1: Środek okręgu to punkt (0,3), promień jest równy 4.
Odległość środka okręgu od prostej musi być równa promieniowi
|m−9|=20
m−9=20 lub m−9=−20
m=29 lub m=−11
11 lis 21:06
matsan: Irena jakie piwko preferujesz

?
11 lis 21:07
aniabb:
y=(4x−m)/3
x2+((4x−m)/3−3)2−16=0
25x2−(72−8m)x+m2+18m−63=0
Δ=(72−8m)2−4*25*(m2+18m−63)>0
m∊(−85;3)
11 lis 21:10
11 lis 21:10
aniabb: u Ireny pomiędzy tymi m
11 lis 21:14
aniabb: ale mojego nie chce mi się sprawdzać skoro Ireny jest dobrze
11 lis 21:15
PuRXUTM: czyli Ania zgarnia PIWO
11 lis 21:15
aniabb: nie pijam .. a w moim chyba są błedy
11 lis 21:15
irena_1: Oj! Ja zakodowałam, że dokładnie jeden punkt wspólny.
Oczywiście, ta odległość musi być mniejsza od promienia.
PRZEPRASZAM

!
|m−9|<20
−20<m−9<20
−11<m<29
11 lis 21:16
matsan: hmmm Ania i Irena i Piotr dostana bo poswiecili dla mnie czas ,dzieki za podpowiedzi sam zrobie
teraz i porównam

łapajcie piwko

!>>>
11 lis 21:17
Piotr:
jednak irena !
11 lis 21:17
irena_1: Aniu!
| | 4x+3 | |
Równanie prostej to y= |
| , a Ty w liczniku masz "−" zamiast "+" |
| | 3 | |
11 lis 21:17
irena_1: No i co z tym piwkiem

?
11 lis 21:18
Piotr:
złapałem !
11 lis 21:18
matsan: nio tak R+r=|AB| czyli tylko 1 punkt wspolny
11 lis 21:18
pigor: ... zaraz zaraz, przecież, wtedy jest dokładnie 1 punkt wspólny, a 2 będą
⇔
0≤ |m−9|< 20 ⇔ −20< m−9< 20 ⇔
−11< m< 29 ⇔
m∊(−11;29) . ...
11 lis 21:19
irena_1: A mówiłeś, że jednak ja...
11 lis 21:19
Piotr:
rzucił, tylko chyba nie wiem w ktora strone
11 lis 21:19
aniabb: znalazłam 25x2−(72+8m)x+m2+18m−63=0
i teraz to samo co u ireny
11 lis 21:19
Piotr:
rzucil wszystkim, wiec nie moze sie zmarnowac
11 lis 21:20
aniabb: a no tak

mam odwrotne m
11 lis 21:20
matsan: 
dla Ireny ,,

dla Ani ,,,

dla Piotra

!
11 lis 21:24
aniabb: ze wszystkich piw najbardziej lubię rogale marcińskie
11 lis 21:27
Piotr:
przereklamowane są
11 lis 21:30
krystek: Piwo tańsze od rogali marcinskich .
11 lis 21:30
matsan: Ania to łapaj rogala marcińskiego(tylko 1 bo na noc duzo jesc nie wolno to nie zdrowo... ale to
nie znaczy ze Ci zabraniam ,tylko martwie się o Ciebie zebyś w przyszlosci była w stanie pomóc
mi zrobic jeszcze jedno zadanko
11 lis 21:35
aniabb: 
dzięki

zawsze służę pomocą
11 lis 21:38
matsan: Ania masz moze GG ? bo w przyszlosci skorzystałbym jeszcze z pomocy jakiejś madrej osoby ,ktora
potrafi tlumaczyc a raczej wciaz nie ma Cie na matematyka.pisz.pl ? moje gg : 40233008
11 lis 21:42