rownanie czy uklad?:)
banal: Ile trzeba wziąć kilogramów syropu zawierającego 10% cukru i ile kilogramów syropu
zawierającego 20% cukru, żeby otrzymać 100kg syropu zawierającego 16% cukru.
17 maj 20:33
Basia: Pomagam
17 maj 20:39
Marycha: z układu
x−ilość syropu 10%
y−ilośc syropu 20%
rozwiąż ten układ
x*y=100
10x+20y=16*100
17 maj 20:40
Marycha: sorki nie wiedziałam, że pomagasz
17 maj 20:40
Basia:
x − masa syropu 10%
y − masa syropu 20%
x+y = 100
y=100−x
10%x=0,1x masa cukru w syropie 1
20%y =0,2y = 0,2(100−x) = 20−0,2x masa cukru w syropie 2
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
masa cukru razem: 0,1x + 20 − 0,2x = 20−0,1x
20−0,1x = 16%*100 = 0,16*100 = 16
20−16 = 0,1x
4 = 0,1x
x = 40
y = 60
17 maj 20:43
Marycha: jest błąd zamiast x*y=100 ma być x+y=100
17 maj 20:44
banal: dzieki wielkie

ekspresowo nie ma co
17 maj 20:46
Michał: a mozna na II SPOSÓB TEŻ CO BASIA
17 maj 20:48
AS: syrop I syrop II mieszanina
ilość x 100 − x 100
stężenie 10% 20% 16%
równanie: 10*x/100 + 20*(100 − x)/100 = 16*100/100 |*100
10*x + 20*(100 − x) = 16*100
10*x + 2000 − 20*x = 1600
20*x − 10*x = 2000 − 1600
10*x = 400
x = 40
Odp. Zmieszać trzeba 40 kg syropu 10% i 60 kg syropu 20%.
17 maj 20:51
Michał: TAK
17 maj 20:52