Kula. Cosinus.
V.Abel: Kula wpisana w stożek ma pole powierzchni dwa razy mniejsze od pola powierzchni całkowitej
stożka. Oblicz cos kąta nachylenia tworzącej do jego podstawy.
Wyszedł mi cos= l / r gdzie r to promień podstawy. W odp jest jest 1/3 jak to zrobić?
11 lis 20:52
V.Abel: | | r2 | |
no i ten cos mi wyszedł |
| gdzie R to promień kuli |
| | 8R2−r2 | |
11 lis 20:57
V.Abel: Proszę, help me ! ! !
11 lis 21:04
Mila:

P
k=4πr
2
P
cs=πR
2+πRl
| | 1 | |
4πr2= |
| (πR2+πRl)⇔8πr2=πR2+πRl⇔ |
| | 2 | |
8r
2=R
2+Rl /:R
2
| | α | | 1 | | | | cosα+1 | |
tg2 |
| =1+ |
| ⇔ |
| = |
| |
| | 2 | | cosα | | | | cosα | |
Korzystam z wzoru:
cos2x=2cos2x−1 ; cos2x=1−sin2x
| | cosα+1 | |
U{8(1−cosα)}{1+cosα)= |
| stąd |
| | cosα | |
9cos
α−6cosα+1=0
Δ=0
11 lis 22:53
Mila: Poprawa literówek:
| 8(1−cosα) | | cosα+1 | |
| = |
| stąd |
| 1+cosα | | cosα | |
9cos
2α−6cosα+1=0
11 lis 22:56
V.Abel: dzięki
12 lis 19:03
V.Abel: Ja miałem układ pitagoras połowy trójkata , podobienstwo i warunek zadania i mi wyszło 1/9
12 lis 19:04
Mila: Pewnie zrobiłeś błąd rachunkowy.
12 lis 22:04
V.Abel: Już mam

W proporcji jest

Poprawiłem, faktycznie 1/3

Dzięki
13 lis 16:00
Mila: No to pięknie.
13 lis 16:02