wyliczyć x
john.: jak rozwiązać?
√4−x−√6+x=√14+2x
11 lis 20:50
loitzl9006:
dziedzina najpierw
4−x≥0 → x≤4
6+x≥0 → x≥−6
14+2x≥0 → x≥−7
czyli dziedzina to x∊<−6;4>
przenosimy √6+x na drugą stronę równania
√4−x = √14+2x + √6+x
aby mieć pewność że obie strony równania są nieujemne. Jeżeli tak będzie, to wtedy możemy
podnieść równanie obustronnie do kwadratu − tak robimy:
4−x = (√14+2x + √6+x)2
4−x = 14+2x + 2√14+2x * √6+x + 6+x
−16−4x = 2√(14+2x)(6+x) //2
−8−2x = √(14+2x)(6+x)
−2(4+x) = √(14+2x)(6+x) znowu do kwadratu
[−2(4+x)]2 = (14+2x)(6+x)
4(4+x)2=(14+2x)(6+x)
teraz musisz powymnażać i rozwiązać kwadratowe. Potem sprawdź czy otrzymane wyniki należą do
dziedziny.
11 lis 21:40
ICSP: brakuje założenia :
4+x ≤ 0 ⇒ 4 ≤ −x ⇒ x ≤ −4
i w ten sposób dziedzina zawęża nam się do
<−6 ; −4>
11 lis 21:43
loitzl9006:

racja, zapomniałem o tym
11 lis 21:45
john.: suuper

dzięki wielkie
11 lis 22:05