dfgdf
studentkainformatyki: Znajdź wartosci pozostałych funkcji trygonometrycznych kąta alfa wiedząc że :
a) sinα = 0,6
b)ctgα= 3 i α∊ <180o, 270o>
11 lis 20:42
irena_1: a)
cosα=
√1−0,62=
√1−0,36=
√0,64=0,8 lub cosα=−
√1−sin2α=−0,8
| | sinα | | 0,6 | | 3 | | 3 | |
tgα= |
| = |
| = |
| lub tgα=− |
| |
| | cosα | | 0,8 | | 4 | | 4 | |
| | 1 | | 4 | | 4 | |
ctgα= |
| = |
| lub ctgα=− |
| |
| | tgα | | 3 | | 3 | |
11 lis 20:45
Artur_z_miasta_Neptuna:
studencie informatyki −−− jeżeli będąc na studiach nie jesteś w stanie skorzystać z trójkąta
prostokątnego oraz jedynki trygonometrycznej
to ja się obawiam jakim Ty programistą będziesz
pozdrawiam
11 lis 20:45
irena_1: b)
α ∊ <180
0; 270
0>
ctgα=3
cosα=3sinα
sin
2α+(3sinα)
2=1
10sin
2α=1
sinα<0
11 lis 20:48