Pomocy...
maola: Zamień: 5210 na liczbę binarną
1001100112 na liczę dziesiętną.
11 lis 20:39
aniabb:
110100
307
11 lis 20:40
maola: a mogłabyś mi to... opisać?
11 lis 20:41
michał:
52 : 2 | 0
26 : 2 | 0
13 : 2 | 1
6 : 2 | 0
3 : 2 | 1
1 : 2 | 1
110100
11 lis 20:43
aniabb: dzielisz przez 2 i zapisujesz resztę
52 | 0
26 | 0
13 | 1
6 | 0
3 | 1
1 | 1
i zapisujemy od dołu 110100
11 lis 20:44
Artur_z_miasta_Neptuna:
5210 = 32 + 20 = 32 + 16 + 4 = 25 + 24 + 22 = 1101002
1001100112 = 20 + 21 + 24 + 25 + 28 = 1+2+16+32+256 = ...
11 lis 20:44
maola: Dziękuję Wam ślicznie, dziękuję
11 lis 20:45
aniabb: a w drugą stronę to mnożysz przez kolejne potęgi dwójki (od końca)
1*20 +*21 +0*22 +0*23+1*24+1*25+0*26+0*27+1*28 = 307
11 lis 20:46
maola: Jeszcze raz Dziękuję
11 lis 20:47