funkcja homograficzna
ehh nie lubię matmy: wyznacz współrzędne punktu przecięcia asymptot hiperboli
| | 2 | | −3 | |
y= |
| −1 y= |
| +3 i mam problem jak to sie zapisuje dla mnie |
| | 3x+1 | | 4x+√2 | |
pierwsza np.
współrzędną jest dla 4x+
√2=0 czyli x=−
√24 y=3
2. tu już gorzej wyznacz równanie hiperboli której asymptotami są proste x=−2 y=3 i
która przechodzi przez punkt a=(−2,−4)
ehh nie lubię matmy: może ktoś sprawdzić i wytłumaczyć jak sei zapisuje bo znowu wyniki będą poprawne a 1 ze
sprawdzia
za brzydki zapis
znajdź równanie hiperboli o osiach symetri y=x−4 i y=−x−2 która przechodzi przez punkt a
=(−2,−4)
| | a | |
to liczę sobie x−4=−x−2 czyli x=1 mamy os symetri y=−3 y= |
| −3 i teraz |
| | x−1 | |
podstawiam
punkt A?
2)punkty a=(−2,3) i B(−4,5) sa wierzcholkami pewnej hiperboli wyznacz jej rownania?