geometria analityczna
matsan: Prosze o pomoc....Dany jest okrąg o równaniu (x−3)2+y2=36 .Punkt A (3,−6) jest wierzchołkiem
trójkata rownobocznego ABC wpisanego w ten okrag. Wyznacz wspolrzedne wierzcholkow B i C
11 lis 20:26
matsan: | | 2 | |
r=6 S=(3,0) a r to jest |
| h czyli h=9 nie wiem  ...dalej z pitagorasa  |
| | 3 | |
11 lis 20:32
matsan: moge obliczyc dlugosc boku trojkata wyszło chyba 10 ale pozniej jak wykorzystac to do
znalezienia wspolrzednych punktów?/ prosze o pomoc

!
11 lis 20:35
aniabb:

prosta AB y=
√3x−12
prosta AC y=−
√3x
11 lis 20:38
aniabb: wstaw rownanie prostej do okręgu wyjda współrzędne punktów
11 lis 20:39
matsan: Dzięki Ania

! Jesteś cudowna

niezastąpiona

bedę Cię ubóstwiał po wieki wieków
11 lis 20:42
irena_1: Środek okręgu to punkt (3, 0), promień ma długość 6.
x− długość boku trójkąta
x
√3=18
x=6
√3
B=(a, b)
Punkt B leży na okręgu, więc
1)
(a−3)
2+b
2=36
oraz 2)
|AB|=6
√3
√(a−3)2+(b+6)2=6
√3
(a−3)
2+(b+6)
2=108
Po odjęciu stronami obu równań:
(b+6)
2−b
2=72
b
2+12b+36−b
2=72
12b=36
b=3
(a−3)
2+3
2=36
(a−3)
2=27
a
1=3
√3 lub a
2=−3
√3
B=(3
√3; 3), C=(−3
√3; 3)
11 lis 20:42
matsan: thanks irena

11 lis 20:45
matsan: liczyłem niby to samo tzn długośc boku trojkata z pitagorasa i wyszlo 10 a ze wzoru R=a*√3/3
wychodzi dobrze ;s
11 lis 20:55