wielomiany
PuRXUTM: Przedstaw wielomian W(x)=x4+6x3+5x2+12x−9 w postaci iloczynu dwóch wielomianów stopnia
drugiego o współczynnikach całkowitych i tak, aby współczynniki przy drugich potęgach były
równe jeden
11 lis 20:12
ICSP: oo Horner nie zadziała

Jakże mi przykro
11 lis 20:14
aniabb: (x2+x+3)(x2+5x−3)
11 lis 20:16
PuRXUTM: ICSP tobie nie przykro bo wiesz jak ale mi już tak... Napisz tylko czy to wykracza po za
LO
11 lis 20:16
ICSP: nie wykracza poza LO
11 lis 20:17
PuRXUTM: no to jak możesz to Ty albo Ania podajcie jakąś wskazówkę bo próbowałem grupować i na próbach
się skończyło
11 lis 20:18
ICSP: jest przecież wyraźnie napisane w postaci iloczynu dwóch trójmianów kwadratowych o
współczynnikach przy najżywszej potędze równych 1
zatem
(x2 + ax + b)(x2 + cx + d) = x4 + 6x3 + 5x2 + 12x − 9
11 lis 20:18
Eta:
W(x)= (x2+3x)2−(2x−3)2= (x2+5x−3)(x2+x+3)
11 lis 20:22
ICSP: Znowu mi popsuli zabawę
11 lis 20:23
Eta:
11 lis 20:23
ICSP: Chociaż w sumie
11 lis 20:25
Eta:
11 lis 20:26
ICSP: x
4 + 6x
3 + 5x
2 + 12x − 9 = 0
x
4 + 6x
3 + 9x
2 = 4x
2 − 12x + 9
(x
2 + 3x)
2 = (2x−3)
2
(x
2 + 3x)
2 − (2x−3)
2 = 0
nudny przykład
11 lis 20:26
PuRXUTM: Ładnie to tak bawić się kimś
ICSP ?!
Eta dzięki za wybawienie

Za to że mi
ISCP mózgu znowu nie zrył...
11 lis 20:29
ICSP: ale dzięki mnie znasz jedną z metod dzięki którym możesz rozłożyć dowolny wielomian stopnia Iv
do iloczynu dwóch trójmianów kwadratowych

Przynajmniej teoretycznie
11 lis 20:30
PuRXUTM: Wiesz
ISCP że żartuje

Nie obraź się czasem, dzięki za pomoc w zadaniu
11 lis 20:31
Eta:
ICSP najpierw zaproponował Ci "zabawę" z układem czterech równań

Zobaczył moje rozwiązanie i.......... spasował ze swoim układem
11 lis 20:34
Mila: I sposób ICSP też nie jest zbyt skomplikowany.
a,b,c,d∊C
b*d=−9
b=3 i d=−3
wymnożyć i ładnie wychodzi.
x4+x3(a+c)+acx2+(−3a+3c)−9=x4 + 6x3 + 5x2 + 12x − 9
a+c=6
ac=5
−3a+3c=12⇔−a+c=4
(1)+(3)⇒2c=10⇔c=5
a=1
i koniec
12 lis 14:57