Oblicz sumę długości wszystkich krawędzi tej bryły w skali 3:8
.: Proszę o pomoc

W prostopadłościanie przekątna przekroju płaszczyzną przechodzącą przez
przekątne podstaw ma 2dm i tworzy z krawędzią boczną kąt równy 30 stopni. Stosunek długości
krawędzi podstawy jest równy 0,75.
AS:

dane: d = 2 , kąt = 30
o , a : b = 3 : 4 ⇒ a = 3*b/4
h/d = cos30
o ⇒ h = d*cos30
o = 2*
√3/2 =
√3
m/d = cos60
o ⇒ m = d*cos60
o ⇒ m = 2*1/2 = 1
Z tw. Pitagorasa
a
2 + b
2 = m
2 ⇒(3*b/4)
2 + b
2 = 1
2 ⇒ 9*b
2/16 + b
2 = 1 |*16
9*b
2 + 16*b
2 = 16 ⇒ 25*b
2 = 16 ⇒ 5*b = 4 ⇒ b = 4/5
a = 3*b/4 = 3/4*4/5 = 3/5
Suma krawędzi s = 4*a + 4*b + 4*h = 4*(a + b + h) = 4*(3/5 + 4/5 +
√3)
s = 4*(7/5 +
√3)
suma w skali
s1 = 3/8*s = 3/8*4*(7/5 +
√3)
s1 = 3/2*(7/5 +
√3)