Tw o 3 ciagach
O.: Korzystajac z tw o 3 ciagach oblicz
lim ex+sin2x
x→−∞.
Rozumiem tw o 3 ciagach ale nie wiem w jaki sposob mam dojsc do tych funkcji ktore maja
ograniczac te wyzej podana. Skad one sie biora?
wiem ze mam dojsc do zapisu A ≤ lim ex+sin2x ≤ B i ze granica funkcji ktora mam podana
bedzie
x→−∞
rowna granicy A i B. tylko jak wyznaczac A i B?
11 lis 20:06
O.: wiem jak sie oblicza granice ale nie wiem jak wyznaczyc wzory A i B− moze w ten sposob
11 lis 20:08
Godzio: A = ex+0
B = ex+1
11 lis 20:10
Basia:
−1 ≤ sinx ≤ 1
0 ≤ sin2x ≤ 1
e0 ≤ esin2x ≤ e1
1 ≤ esin2x ≤ e /*ex (mogę bo ex>0 dla każdego x∊R)
ex ≤ex*esin2x ≤ ex+1
ex ≤ex+sin2x ≤ ex+1
limx→−∞ ex = limx→−∞ ex+1 = 0
11 lis 20:10
O.: Dziękuje bardzo Basia, o wiele jasniej
11 lis 20:14