dynamika
jarek: mam problem z tym zadankiem, kompletnie nie wiem jak sie za nie zabrać, proszę o pomoc
Samolot leci po poziomym łuku kołowym z prędkością o wartości 480 km/h. Ile wynosi promień tego
łuku, jeśli skrzydła samolotu są nachylone do poziomu pod kątem 40o. Przyjmij, że nachylenie
samolotu jest wyznaczone przez kierunek siły normalnej, działającej prostopadle do powierzchni
skrzydeł.
11 lis 20:04
11 lis 20:08
jarek: okej, przekształcasz jakiś wzór, nie wiem jaki
z czego skorzystałaś i co to jest gR gc, mg
ruch po okręgu?
11 lis 20:16
aniabb: ruch po okręgu
m−masa v−prędkość R−promień okręgu
grawitacja F=mg
m−masa g−przyciąganie ziemskie
11 lis 20:18
aniabb:
gR = g*R
g*ctg40°
ctg40° = cotangens40° funkcja trygonometryczna
mg = m*g
11 lis 20:20
aniabb:

czerwone samolot
11 lis 20:26
jarek: powoli rozumując i analizując, nie umiem poradzić sobie z tym:
mianowicie, odczytuję ctg40
o z rysunku i wychodzi mi że
i nie wiem skąd u Cię :
11 lis 21:21
aniabb: z rysunku
ctg40° = Fodś / mg
11 lis 21:24
aniabb:

siłę (mg) przesuwamy równolegle żeby było widać trójkąt
11 lis 21:26
jarek: no tak... dzięki
już liczę
11 lis 21:35
kacperr: tak przeglądam to zadanie i kompletnie nie wiem skąd się wzięło przekształcenie tego wzoru
końcowego na R...
wyjaśni ktoś?
12 lis 11:58
aniabb: które?
12 lis 11:59
aniabb:
| A | |
| =D obustronnie razy R |
| B*R | |
| A | |
| =D*R obustronnie dzielę na D |
| B | |
12 lis 12:01
kacperr: no a gdy mamy coś takiego:?
bo tam jest napisane tak:
myli mnie ten zapis...
12 lis 12:16
kacperr: | | F odśrodkowe | |
bo przecież to jest to samo ctg40o= |
| |
| | mg | |
tam dalej podstawiam i nie wychodzi tak jak Tobie.
Ty masz skrócone 'm' i dobrze bo o masie ani słowa w zadaniu, natomiast nie wiem skąd to sią
wzięło...
12 lis 12:30
aniabb:
no więc
| mv2/R | | mv2 | | 1 | |
| = |
| * |
| dzielenie zamieniam na mnożenie przez odwrotność |
| mg | | R | | mg | |
i widać że
| mv2 | | v2 | |
| = |
| skracam masy |
| R *m*g | | R*g | |
12 lis 12:37
kacperr: zgadza teraz mi się
dziękuję
12 lis 12:58
kacperr: policzyłem, i pytanie moje ostatnie to jaka jednostka...?
km/h/m/s2
powinno coś się skrócić i wyjść metry bądź kikometry...
12 lis 13:40
aniabb: trzeba prędkość zamienić na m/s
12 lis 13:45
aniabb: 480km/h ≈ 133,33m/s
12 lis 13:46
kacperr: no tak, policzyłem to i mam coś takiego:
sama jednostka,
| m | | m | | s2 | |
| = |
| * |
| po skróceniu mam s |
| | s | | m | |
niestety
12 lis 14:01
kacperr: | | m2 | |
v2 jest przecież i będzie |
| |
| | s2 | |
12 lis 16:56
aniabb:
12 lis 17:03