pochodne
jarek: witam, zaczynam przygodę z pochodnymi, korzystam z wzorów, ale czasami jest zbyt trudno i nie
ogarniam, proszę o sprawdzenie policzonych pochodnych przeze mnie, oraz o pomoc w pozostałych
| | 1 | |
f'(x) = (x2 * arcsinx)'= (x2)' * arcsinx + x2(arcsinx) ' = 2x * arcsinx + x2( |
| ) |
| | 1−x2 | |
f'(x) = (x *
√1 − x2)' = (x)'*
√1−x2 + x*(
√1−x2)' =
√1−x2 + x((1−x
2)
12) =
√1−x2 + x(1)' + (x)' =
√1−x2 + 1
f'(x) = (x
2 * ln x
x33)' tego nie potrafię
| | 1 | | 1 | |
f'(x) = ( |
| − cos√x )' = |
| − cosx 12 = |
| | (arctgx)2 | | | |
= 1 + 2x
2 + x
4 + sinx
12
| | 1 | | 1 | | 1 | |
f'(x) = (arcsin u) ' = |
| = |
| = |
| |
| | √1 − u2 | | | | √1 − x−4 | |
| | 1 | | 1 | |
f'(x) = (arcctg u)' = |
| = |
| = |
| | 1+u2 | | | | 1 − 2x + x2 | | 1+ |
| | | | 1+ 2x + x2 | |
| |
f'(x) = (ln
2 (sinx) )' = ... tego nie potrafię
| | x−1 | |
f'(x) = (ln(cos( |
| )' tego również |
| | x+2 | |
f'(x) = (3
√arctgx)' = 3
arctgx 12 = 3
−11+x
11 lis 20:03
loitzl9006:
w pierwszym trochę inna będzie pochodna z arcsin(x):
| | 1 | |
(arcsinx)' = |
| ale poza tym jest ok |
| | √1−x2 | |
w drugim wydaje mi się że źle liczysz (
√1−x2)' :
to idzie tak:
| | 1 | | 1 | | −x | |
(√1−x2)' = |
| * (1−x2)' = |
| * (−2x) = |
| |
| | 2√1−x2 | | 2√1−x2 | | √1−x2 | |
trzecia pochodna to
| | x3 | |
f'(x) = (x2 * ln(x) * |
| )' ? |
| | 3 | |
11 lis 20:14
jarek: w pierwszym mój błąd, zapomniałem pierwiastka
trzecia pochodna ma wyglądać jednak tak:
| | x3 | |
f'(x) = (x2 *ln(x) − |
| )' |
| | 3 | |
11 lis 20:26
jarek: z jakiego wzoru korzystasz przy liczeniu drugiej pochodnej, to ( √1−x2)' ?
11 lis 20:30
loitzl9006:
korzystam ze wzoru na pochodną funkcji złożonej:
[f(w)]' = f'(w) * w'
w tym przypadku
w=1−x
2
f(w)=
√w=
√1−x2
trzecia pochodna to będzie coś takiego:
| | x3 | | 1 | |
f'(x) = ( x2 * ln(x) )' − ( |
| )' = (x2)' * ln(x) + x2 * ( ln(x) )' − |
| * (x3)' |
| | 3 | | 3 | |
= ...
11 lis 20:39
jarek: wyszło mi coś takiego: 2xlnx + x − x2
11 lis 21:51
loitzl9006:
Bardzo dobrze!
to co, teraz ta z arctg i cos:
| | 1 | |
skorzystaj z tego, że |
| = (arctgx)−2 . To też funkcja złożona. |
| | (arctgx)2 | |
zaś cos
√x=cos(x
1/2) − też złożona.
(arctgx)
−2 − tutaj w=arctgx
czyli (arctg)
−2 = w
−2
wykorzystaj wzór który podałem wcześniej.
cos(x
1/2)
tutaj x
1/2=w
cos(x
1/2) = cos(w)
11 lis 21:56
jarek: rozumiem te podstawienia, ale nie do końca rozumiem jak to przydaje się do wzoru, którego
szczerze mówiąc też nie do końca rozumiem ten:
[f(w)]' = f'w *w'
11 lis 22:39