matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Tożsamość trygonometryczna
Edddddddy:
Wykaż, że równanie jest tożsamością
1+sin2α
1+tgα
=
cos2α
1−tgα
Pomóżcie
11 lis 19:59
irena_1:
1+2sinα
L=
=U{sin
2
α+cos
2
α+2sinα
cos2α
(sinα+cosα)
2
cosα+sinα
cosα}{cos
2
α−sin
2
α}=
=
(cosα+sinα)(cosα−sinα)
cosα−sinα
1+tgα
sinα
1+
cosα
P=
=
=
1−tgα
sinα
1−
cosα
cosα+sinα
cosα
cosα+sinα
=
=
cosα
cosα−sinα
cosα−sinα
L=p
11 lis 20:10
Edddddddy:
dzięki trudne trochę ;x
11 lis 20:37