| 1 | 1 | 1 | 1 | 1 | 1 | |||||||
a) (1+ | )*(1+ | )*(1+ | )*(1+ | )* ... * (1 + | )+(1+ | ) | ||||||
| 2 | 3 | 4 | 5 | 2009 | 2010 |
| 1 | 1 | 1 | 1 | 1 | 1 | |||||||
(1+ | )*(1− | )*(1− | )*(1− | )* ... * (1 − | )+(1+ | ) | ||||||
| 2 | 3 | 4 | 5 | 2n−1 | 2n |
| 3 | 4 | 5 | 2010 | 2011 | 2011 | |||||||
= | * | * | *...* | * | = | |||||||
| 2 | 3 | 4 | 1009 | 2010 | 2 |
| 3 | 2 | 3 | 2n−2 | 2n+1 | 3 | 2n+1 | ||||||||
= | * | * | *{4}{5}*...* | + | = | + | = | |||||||
| 2 | 3 | 4 | 2n−1 | 2n | 3n−1 | 2n |
| 3*2n+(2n+1)(2n−1) | 4n2+6n−1 | |||
= | = | |||
| 2n(2n−1) | 4n2−2n |
| 1 | ||
n> | ||
| 8 |
| 1 | ||
Dla n> | licznik ułamka jest większy od mianownika. Ponieważ n jest liczbą naturalną | |
| 8 |